logo-small
Bart Lijmbach(1)-1
December 06 2017

Uitdaging en diversiteit aan projecten trekt young professionals aan

Technische professionals met een passie voor de voedingsmiddelenindustrie zijn moeilijk te vinden vandaag de dag. Echter wist Bart Lijmbach al tijdens zijn studie dat hij zijn carrière wil opbouwen in de foodbranche. Werken bij Synergo was voor hem dan ook een logische keuze. In oktober startte hij als Projectengineer, nadat hij zijn studie eerder dat jaar succesvol afrondde.

Chemische technologie

Bart koos voor de studie chemische technologie aan de Avans Hogeschool in Breda. In het eerste jaar deed hij veel algemene kennis op. Vanaf het tweede jaar richtte hij zich meer op procestechnologie. Bart vertelt hierover: “Al snel wist ik dat procestechnologie meer mijn interesse had dan chemie. Uiteraard komt de kennis die ik heb opgedaan over chemische technologie goed van pas, maar ik ben liever bezig met het inrichten van plants en het uitvoeren van procestechnische onderzoeken. Toen ik moest stagelopen, koos ik voor het uitvoeren van een onderzoek en meewerken in een glucosefabriek. Hoewel dat erg interessant was en ik er veel geleerd heb, miste ik voor mijn gevoel nog iets. Tijdens volgende stages heb ik nog meer de foodbranche opgezocht.”

Stage in de bakkerijgrondstoffen

Omdat Bart verder wilde in de voedingsmiddelenindustrie, zocht hij voor zijn laatste stage een bedrijf waar hij die kennis kon opdoen. Uiteindelijk voerde hij onderzoek uit in een fabriek voor bakkerijgrondstoffen. Hij vertelt hierover: “Tijdens deze stage onderzocht ik onder andere door middel van berekeningen hoe een menginstallatie geoptimaliseerd kon worden. Bijvoorbeeld: kan er tijd gewonnen worden; tijdwinst staat gelijk aan geldwinst. Ook heb ik gekeken of met de huidige apparatuur en installaties een efficiëntieslag gemaakt kon worden. Wat ik vooral leuk vind is dat na mijn onderzoek bleek dat er ook daadwerkelijk werk werd gemaakt van mijn advies!”

Kennismaking met Synergo

Nadat Bart zijn studie succesvol had afgerond, ging hij op zoek naar een baan; liefst in de foodbranche uiteraard. Viavia kwam hij in aanraking met Synergo. Drie weken na het eerste kennismakingsgesprek startte hij als Projectengineer. Over zijn ervaringen tot dusver zegt hij: “De open cultuur sprak mij erg aan en ik voel me prettiger in een platte organisatie. Ik krijg de kans om mij te ontwikkelen, met meerdere grote en uitdagende projecten mee te kijken en nog veel te leren. In mijn eerste weken bezocht ik een frietfabriek die door mijn collega’s helemaal is uitgedacht, uitgetekend en opgebouwd. Dat wil ik ook bereiken; mijn eigen bijdrage leveren aan zo’n mooi project!”

Zijn vrije tijd besteed Bart graag met zijn vrienden. Ook is hij regelmatig te vinden op het voetbalveld in het Zeeuwse Heinkenszand, waar hij in het eerste elftal speelt.