logo-small
Accu's opladen-1
February 23 2018

Accu’s opladen; een explosief thema

Water ofwel H2O kun je scheiden in waterstof en zuurstof. En waterstof is brandbaar. Dat leerde Bert van Liere, veiligheidsadviseur bij Synergo, al op jonge leeftijd.

Brandbare stoffen

Bert vertelt over een van zijn eerste ervaring met gevaarlijke stoffen: “Tijdens de lessen scheikunde op de middelbare school voerde de leraar een proefje uit door een schaal water met wat zuur en een beetje afwasmiddel onder stroom te zetten. De zeepbellen en het schuim dat ontstond, stak hij aan waarbij kleine vlammen en plofjes ontstonden. Voor een kind van 14 is dit natuurlijk erg leuk en al snel probeerden we dit ook thuis in onze schuur. Dat dit erg gevaarlijk is, kregen we al snel op niet mis te verstane wijze te horen van mijn vader. Ik heb dus toen al geleerd uiterst voorzichtig om te gaan met brandbare stoffen.”

ATEX inspecties

Als veiligheidsadviseur bij Synergo ziet Bert regelmatig werkplekken die niet of niet volledig veilig zijn. Veiligheid van medewerkers moet altijd gegarandeerd kunnen worden, is Bert van mening. Hij vervolgt: “Een van de thema’s die gevaren oproept, is het opladen van accu’s. Tijdens mijn ATEX inspecties moet ik vaak concluderen dat men onzorgvuldig omgaat met accu’s van bijvoorbeeld heftrucks en palletwagens. Ook die accu’s bevatten water met een zuur en we zetten deze accu’s vervolgens onder stroom om ze op te laden. Op zich niets bijzonders, maar wanneer de stekkerverbindingen bovenop accu’s liggen, accu’s slecht onderhouden of vuil zijn, wordt het wél een gevaar.” Op het oog lijken het details maar de gevolgen kunnen groot zijn, weet Bert. Stekkerverbindingen kunnen gaan vonken, ze worden immers dagelijks in en uit elkaar gestoken. Slechte contacten door onvoldoende accu-onderhoud in combinatie met zeer brandbaar gas – namelijk waterstof – vormt dan een gevaarlijke situatie. Eén klein vonkje en er is sprake van een scheikundeproef op grote schaal met ernstige gevolgen.

Accu’s opladen; een explosief thema

Bert vervolgt: “Als ik bovengenoemde situaties tegenkom, treed ik gelijk in mijn vaders voetsporen en vertel vriendelijk maar toch duidelijk dat de werkplek geen veilige omgeving biedt voor medewerkers. En dat is geen acceptabele situatie.”

Enkele tips om veilig om te gaan met accu’s:

  • Een halve meter boven de accu is er een grote kans op een explosieve atmosfeer; houdt ontstekingsbronnen in dit gebied dan ook weg.
  • Leg de stekkerverbinding niet op de accu maar houdt deze tenminste een halve meter van de accu verwijderd. Hang ze op of leg hem naast de accu.
  • Onderhoudt de accu’s goed en hou ze schoon. Vuile en slechte accu’s zijn aanleiding voor vonkvorming.
  • Laad accu’s niet op in een kleine ruimte of onder stellingen. Het waterstofgas uit de accu’s wordt dan snel verdunt tot onder de explosiegrens en vormt geen gevaar meer.

Tot slot heeft Bert nog een laatste advies: “Heeft u verder nog vragen op dit gebied, aarzel niet om ze te stellen, wij kunnen deze snel en goed beantwoorden. Desgewenst kunnen wij ook de situatie aan de hand van de laatste normen doorrekenen en u verder adviseren. Better be safe than sorry!